Våren, dags för rörelse och att ta hand om våra hjälpmedel.

Hur kommer vi ut i den eftertraktade vårsolen egentligen? Vilka behov har vi inför promenaden? Vad är ”Fritt val” och vem har möjlighet att utnyttja detta? Det är dessutom dags att se över våra hjälpmedel så att de kan ge det stöd vi behöver för att bibehålla den aktiva livsstilen.

Nu är den ju äntligen här.. månaden mars. Första vårmånaden väcker minnen och känslor hos de flesta av oss. Det är nu vi vill komma ut och känna vårsolens första värmande strålar. Kanske ta en paus och luta ryggen mot den solvarma husväggen med en kopp varmt kaffe i handen. Eller promenera och upptäcka de första små tussilagoknopparna i diket.

Oavsett hur vi vill ta oss ut så måste vi ta hänsyn till våra förutsättningar och vilka mål vi har med vår promenad. Kanske tar vi på löparskorna och ger oss ut i elljusspåret. Eller en lugn promenad med käpp, stavar eller rollator. Fler och fler upptäcker friheten med en elscooter.

Efter vintern är det hög tid att se över eventuella hjälpmedel och tillbehör. Håller promenadkäppen/gåstavarna ett år till, behöver jag en ny iskrona om frosten slår till igen? kanske sagt att ordna med en ny korg till rollatorn?

Behöver rollatorn eller el-scootern servas? Hur mår bromsarna?

När lusten att ge sig ut och leta vårtecken kommer skall ju ditt hjälpmedel kunna hjälpa dig. Inte hindra.

Media har länge rapporterat om hur stillasittandet ökar bland både barn och äldre. Det är såklart skrämmande. Speciellt när det ofta går att göra något åt det. I Håbo kommun där vår butik ligger så samarbetar PRO (Pensionärernas riksorganisation) och SPF (i en mycket uppskattad aktivitet. Varannan vecka ha respektive organisation hand om en rullstolspromenad för en grupp seniorer på äldreboendet Pomona här i kommunen. Efter promenaden så fikas det ihop på boendet för att, som min kontakt på SPF uttryckte det, ”Få med det sociala med”. Visst är det en fin aktivitet? Det är bara en av alla aktiviteter som ordnas av SPF och PRO. Ordnas det liknande aktiviteter i din kommun?

Visst borde det gå att ordna mer sådant? Scooterpromenader? Rollatorträffar? Tipsrundor? Det skulle väl vara intressant att träffa andra som gjort samma val att skaffa ett liknande fortskaffningsmedel. Dela erfarenheter och funderingar. Tål verkligen att funderas på. Kom gärna med förslag eller erfarenheter av liknande aktiviteter.

Lika viktigt som det är att se över hur ens hjälpmedel mår, lika viktigt är det att se över vilka hjälpmedel som passar sina egna behov och sin egen livsstil bäst. Vi är ju alla olika och väldigt få hjälpmedel passar för alla användare.

I Stockholms län finns det något som heter ”Fritt Val”. Det är en väldigt bra sak men av någon anledning så verkar väldigt få människor veta om det. Vi åker ibland ut och träffar seniorklubbar och olika organisationer runt om i Mälardalen. När vi är i Stockholms län brukar vi fråga vilka som känner till just det här med ”Fritt val”, hittills har jag inte mött någon som hört talas om det. Är inte det lite konstigt?

Vad innebär det då? Jo det är så att om man av en vårdgivare får utskrivet ett hjälpmedel tex rollator så har man rätt att antingen få den traditionella Carl-Oscar eller så kan man få en rekvisition på samma värde (enligt lista) och med den rekvisitionen välja en annan rollator i valfri butik.

Inget ont om Carl-Oscar och är man nöjd med sin Carl-Oscar så skall man såklart inte byta ut något som fungerar bra. Men han är ganska tung och för en del blir det för krångligt att ta med sin Carl-Oscar ut på promenad så den blir alltför ofta stående hemma till ingen nytta. Undrar hur många sådana som står i källarförråd och inte används egentligen?

För information så väger Carl-Oscar ca 11,1-13,4kg (Utan korg)

Carl-Oscar

 

Med rekvisition från vårdgivare kan man istället få välja en lättviktsrollator som väger från ca 6kg. Det finns så mycket att välja på så varför inte ta beslutet själv istället för att låta någon annan bestämma. Det finns såklart modeller som inte ryms inom den nämnda rekvisitionen, fastnar man för en sådan kan man delbetala med rekvisitionen.

Det finns en lista på vilka fler hjälpmedel som denna regel gäller. Men visst är det synd att det inte informeras kring det här? Framförallt, varför har inte fler landsting tagit efter det här konceptet?

Här kan du läsa mer om ”Fritt val”

https://www.vardgivarguiden.se/Behandlingsstod/hjalpmedelsguiden/rekvisitioner/fritt-val-hjalpmedel/

Jag har frågat Uppsala läns landsting och Region Västmanland om hur de resonerat kring den här frågan. Uppsala län svarade att de haft ”Fritt val” i men avslutade det 2017 då det utnyttjades för lite.

Region Västmanland svarade genom Hjälpmedelscentrum i Västerås att de har haft frågan uppe i hjälpmedelsnämnden men valt att avvakta och att det beslutet gäller fortfarande. Hur kommer det sig att förmånen inte används tillräckligt då tro?

När man får ett behov av hjälpmedel har man nog annat att tänka på än att fundera kring sina eventuella rättigheter att välja hjälpmedel. Om ingen informerar så kommer man mest troligt inte fråga. Många vill nog heller inte ”vara till besvär”. Men om det inte används så kommer den här fina förmånen kanske försvinna även i Stockholm. Vi kommer fortsätta ställa frågor till myndigheterna.

Något som inte ryms inom fritt val är tillbehör. Visst tycker vi om bra tillbehör? Rätt korg/väska och hållare till käpp mm kan göra mycket för upplevelsen och användandet av ditt hjälpmedel. Det finns så mycket bra både för scooter och rollator. Visste du till exempel att man kan sätta en hållare bak på scootern så att man kan få med sig rollatorn? eller en korg bakom som passar perfekt för matkassen när du är och handlar. Kanske vill du ha möjlighet att ladda din telefon på din scootertur? Då kan man sätta dit ett usb-uttag. Vad behöver du för din promenad? Hör gärna av dig med frågor.

Jo, det var ju det här med service av hjälpmedel, behövs det? Precis som med alla andra saker med rörliga delar så kan en översyn vara bra. Jag valde att ställa frågan om vad man bör tänka på, till en av våra leverantörer Invacare.

Invacare levererar rullstolar, rollatorer, elscootrar och mycket mer över hela världen. De vet vad man bör tänka på helt enkelt.

Rollatorer:

Om du har en rollator som stått ute hela vintern, eller inte används speciellt mycket under en tid, så gör en extra kontroll innan du kör/går iväg:

-kontrollera att alla delar är hela, inga sprickor eller bucklor.

-kontrollera att rollatorn är stabil och att alla skruvar och justeringsdelar är ordentligt fastsatta.

-kontrollera att körhandtagen sitter fast ordentligt.

-kontrollera att bromsarna fungerar, både parkeringsbroms och promenadbromsen.

-inspektera hjulen så att de sitter stabilt och inte blivit skadade samt att däcket inte är utslitet. Passa även på att kontrollera så det inte sitter hår eller skräp som fastnat i hjulen.

Rollatorn behöver rengöras mellan varven, om du använder högtryckstvätten så rikta inte strålen mot hjulens lager, dräneringshål eller etiketter. Rengör med fuktig trasa och ett milt rengöringsmedel, hjulen kan rengöras med en borste, dock inte en stålborste. Torka rollatorn ordentligt när du tvättat den färdigt.

Bra checklista va?

Det är viktigt att inte använda en rollator som inte är hel. Om något behöver lagas, bytas ut eller om du vill ha hjälp med service, kontakta oss så ber vi vår serviceverkstad boka in en tid för att kika på den.

Invacare har även här gett oss lite rekommendationer kring sina elscootrar.

Observera att detta gäller främst scootrar från Invacare. Har du en scooter av annat fabrikat så bör du se efter vad den leverantören rekommenderar. Hör av dig om du har några frågor.

Elscooter

Om du inte ska använda din scooter under en längre tid, måste batterierna underhållsladdas. Scootern kan vara kopplat till laddaren hela tiden. Om rekommenderad laddare används kan batterierna inte överladdas. Använd alltid laddare av klass 2. Sådan laddare får lämnas utan tillsyn under själva laddningen. Alla laddare, som levereras av Invacare®, uppfyller det kravet.

Vi rekommenderar att ladda batterierna efter varje längre färd eller varje natt

(hela natten). Beroende på batteriernas urladdningsgrad, kan det ta upp till 12 timmar innan batterierna är fullständigt laddade.

Batterierna som medföljer din scooter är inget farligt gods. Batterierna får transporteras utan begränsningar, oavsett om det rör sig om landsvägs-, järnvägs- eller flygtransport. Individuella transportbolag kan dock ha egna riktlinjer som ev. begränsar eller förbjuder transport. Kontakta transportbolaget i varje enstaka fall. Skydda laddaren från värmekällor, såsom värmeelement och direkt solljus. Om laddarenöverstiger 30 grader eller understiger 10 grader minskar laddningsförmågan och laddningstiden förlängs. Kör aldrig med för lågt däcktryck eftersom det kan orsaka skada på däcket. Om bäcktrycket överskrids kan fälgen skadas.

-Pumpa upp däcken till rekommenderat tryck.

Beakta följande punkter när scooter skall rengöras:

Använd endast en fuktig duk och ett milt rengöringsmedel.

Rengör inte med skurmedel.

Utsätt inte elektroniska komponenter för direkt kontakt med vatten.

Använd ingen högtryckstvätt.

Batteriladdare:

 

Med detta sagt börjar vi bli redo för våren va?

 

Vår tanke med den här bloggen är att ungefär en gång i månaden utgå från ett visst tema, relaterat till vår verksamhet. Kom gärna med förslag på teman, innehåll eller frågor som du tycker vi bör ta upp i framtiden.

Vi ses i butik, ute på event, på sociala medier (följ oss gärna) eller kanske ute i solen.

Ha en riktigt bra dag

Sophie

Team Hjälpsam

www.hjalpsam.se

Instagram: hjalpsam

Facebook: facebook.com/hjalpsam/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.Obligatoriska fält är markerade *